2018. dec 15.

Multi-room hangrendszerek – miért és mire jók?

írta: Tele a Tokom
Multi-room hangrendszerek – miért és mire jók?

00_miert_es_mire_jok_a_multiroom_hangrendszerek_cover-781x440.jpg

Nem teljesen érted, hogy miért olyan trendi mostanában a multi-room kifejezés? Nos, elsősorban azért, mert egy szuper technológiáról van szó, most pedig el is mondjuk, hogy miért.

Zenét rengetegféleképpen lehet hallgatni. Személyes preferencia és igény(esség) kérdése, hogy telóról a 7-es buszon, gyári iPhone fülessel, otthoni sztereó hangrendszeren vagy éppen egy 15 milliós fejhallgatóval szeretjük élvezni a zenét. Éppen ezért nem is lehet általánosan ajánlani megoldásokat.

Azt viszont nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a mostanában feltörekvő multi-room hangrendszerek nem véletlenül egyre népszerűbbek. Pont azért, mert egy nagyon széles felhasználói réteg igényeit tudják kielégíteni úgy, hogy közben a minőség terén is megmarad az igényekhez mért rétegződés.

A multi-room, vagy magyarul többszobás rendszerek nevükből is sejthetően otthoni felhasználásra lettek kitalálva. Noha az igazi HiFi rajongók tudtommal otthonra a sztereó rendszereket preferálják egy akusztikailag kezelt szobában, ezek a multi-room rendszerek sokkal inkább a zenehallgatás élményszerű fogyasztását szolgálják. Tehát nem a technikailag lehetséges maximális minőség a cél, hanem az, hogy egész nap szóljon a zene. Mindenhol.

A multi-room lényege ugyanis pont ez: a lakásnak több pontjára is tudunk hangszórókat telepíteni, amelyek szinkronban (vagy ha akarjuk, külön) működnke a háztartásban megtalálható többi kollégával, általában WiFi-n keresztül.

Ami ennek a kialakításnak a nagy előnye, hogy minden térbe olyan felszerelést pakolhatunk, ami oda illik. A konyhába elég egy kisebb hangszóró, úgyis csak a főzéshez kell aláfestő zene; ezzel szemben a nappaliba elkél az erősebb, akár 5.1-es rendszer is hiszen az az elsődleges közösségi tér. A hálószobába, irodába megint mehet egy kisebb darab és így tovább. Mindez bővíthető módon, nem kell egyben megvenni mindet.

A legtöbb modern rendszernél ráadásul már nincsen egy központi mestervezérlő, hanem mindegyik hangszóró képes vezérelni mindegyik másikat. Ugyanígy alaptartozék az okostelefonos alkalmazás is, aminek segítségével ha kell, külön-külön állíthatjuk a rendszer mindegyik példányának a hangerejét, de akár külön-külön számokat is csatolhatunk egyes terekhez.

Összefoglalóan tehát a multi-room hangrendszerek egy remek általános célú otthoni megoldást kínálnak. Nem ezek szolgálnak a zenehallgatás művészeti magasságú fogyasztására, de a legtöbb ember számára bőven elég minőséget tudnak szolgáltatni, főleg a zenei streaming-szolgáltatások korában.

Ennek megfelelően pedig egyre több gyártó készíti el a maga megoldását. Hogy ne menjünk messzire, ott van például a HomePod, aminek szintén ez volt az egyik (sokat késő) húzófunkciója. Említhetjük még a Beoplay hangszórókat is. De ne felejtsük ki például az iSTYLE-ban frissen debütált Sonos márkát se, aminek belépő modelljéről tesztet is írtunk.

 A továbbiakban következzen is egy videó arról, miért szerettük meg a Sonos-t:

Forrás: iMagazin
Szólj hozzá