2019. máj 30.

Kitűnő a magyar mobilnet!

írta: Tele a Tokom
Kitűnő a magyar mobilnet!

opensignal_cover-781x440.jpg

A 4G állapotát felmérő világszintű kutatás adatai alapján az egyik legjobb országban élünk, ha csak a mobilnet állapotát vesszük alapul. Európa szinte mindenben jól teljesít, míg az Egyesült Államok, India vagy Oroszország jócskán lemaradt. 

Egyre több cikket olvashattok (tőlünk is) az új technológiáról, az 5G-ről, ami alapjaiban képes lehet megváltoztatni az életünk számos területen. A jövő internete, az egymással hipersebességgel kommunikáló eszközök egy nagyszerű jövőkép. De mi a helyzet a mával, hogy állunk jelenleg 4G fronton?

Az Opensignal kutatása ennek járt utána. Összesen 87 országban vizsgálták meg a mobilhálózatot, és négy kulcs értéket figyelembe véve határozták meg a listákat. Ezek: 4G elérhetőség, letöltési és feltöltési sebesség, késleltetés (latency), videóélmény.

A 4G elérhetősége ma már egyre több országban alapvetőnek kéne lennie, gondolhatnánk. Mégpedig azért gondoljuk így, mert mi az egyik legjobb helyzetben vagyunk: 91,4%-os elérhetőséggel a világ 8. legjobban lefedett országa vagyunk, Európában csak Norvégia és Hollandia előz meg minket, a régiónkban pedig csak a csehek közelítenek meg!

A helyzet amúgy kifejezetten jónak mondható: a teljes vizsgált területeken közel 80%-os az átlag, és 15 országban haladja meg a 90%-ot. Európa ugyan ebben a kategóriában nem tarol, de csak az Ukrán és a Fehérorosz régió marad le, mindenhol jó a kiépítettség. Kivéve az Íreknél, ami az ország helyzetét tekintve több mint meglepő. Itt még a topban található az amúgy kifejezetten gyatrán teljesítő USA is.

A letöltési sebesség már jobban szórja az országokat. Az e-sportok Mekkájának számító Dél-Koreában 52 Mb/s feletti sebességet mértek, ami elképesztő, de Norvégia se marad le sokkal. Mi 32,7 Mb/s-mal ugyan pont kicsúsztunk a legjobb 10-ből, de ez még mindig nagyon jó. Európában lényegében csak a skandináv és benelux területek gyorsabbak, a régiónkban pedig vezetünk.

Az Egyesült Államok itt már csak a 30. helyre került 21,3 Mb/s értékkel, de ez még mindig közel a duplája az oroszok 12,0 Mb/s-ának. A sort Irak zárja 1,6 Mb/s átlagos letöltési sebességgel.

És most jön még csak az igazi meglepetés!  Jelenleg az egyik legfontosabb eleme az 5G-nek – amivel majd egymással kommunikálnak önműködő autóink, miközben toljuk a járgányokban a féktelen partit – a minél alacsonyabb latency, vagyis a gyors reakcióidő.

Ebben is leginkább Európa a legjobb, egy kivételével: Szingapúr megközelítette a 30 miliszekundumos válaszidőt (30,7 ms), miközben csak 13 ország tudott 40 alá bemenni, a skandináv régió is csak karcolja. Ellenben ki a második a listán? Magyarország! Nemcsak gyors, de gyors reagálási mobilnetünk van!

Egy táblázatban összeszedve a legjobban teljesítő országokat jól láthatjuk, hogy tényleg nagyszerűen teljesítettünk:

Ha ennél is részletesebben érdekel a téma, javasoljuk a tanulmány elolvasását. A hétköznapokban talán nem is érezzük, hogy milyen jó helyzetben vagyunk, mert a magyar mobilnet olyan, mint a jó Apple termék: egyszerűen működik.

 

Forrás:https://imagazin.hu/kituno-a-magyar-mobilnet/

Szólj hozzá