2019. okt 24.

Már készül az 5 nm-es Apple A14 Bionic, drágulhatnak a jövő évi iPhone-ok

írta: Tele a Tokom
Már készül az 5 nm-es Apple A14 Bionic, drágulhatnak a jövő évi iPhone-ok

1_20191023_113221_original_760x425_cover.jpg

A TSMC elvileg már szeptemberben elküldte az Apple-nek az első mintákat a 2020-as iPhone-okba kerülő chipekből.

 

A TSMC a tervek szerint 2020 első felében kezdi el nagy mennyiségben leszállítani az 5 nm-es chipeket, a kockázati gyártást pedig már idén áprilisban elindították. 

A TSMC egyik legnagyobb ügyfele az Apple, amely elsők között akarja megszerezni a legújabb technológiákat. Vagyis magától értetődő, hogy a jövő évi iPhone-okba kerülő A14 Bionic rendszerchip már 5 nm-es EUV gyártástechnológiával készül. 

Kínai források szerint a TSMC már szeptemberben elkezdte leszállítani az 5 nm-es A14 Bionic SoC-k első mintáit az Apple-nek. 

 

 

A jelenlegi A13 Bionic sima 7 nm-es technológiával készül, és nagyságrendekkel gyorsabb és hatékonyabb, mint az elődje. Mindez az eddigieknél nagyobb akkumulátorokkal párosítva kiváló üzemidőket eredményezett az iPhone 11 mobiloknak. 

Az 5 nm-es technológia az energiaszükségleteket újabb 20 százalékkal csökkentheti, és a teljesítmény is tovább nőhet. Vagyis a jövő évi iPhone-ok még jobb üzemidőt hozhatnak. 

Van azért rossz hír is: a kínai források szerint az ostyák ára az 5 nm-es technológia miatt emelkedik, mindez pedig ahhoz vezet majd, hogy az iPhone készülékek még drágábbak lesznek. Egyes piackutatások szerint ez az Apple felhasználóit nem igazán zavarná. 

Forrás: https://pcworld.hu/pcwlite/mar-keszul-az-5-nm-es-apple-a14-bionic-dragulhatnak-a-jovo-evi-iphone-ok-269857.html

Szólj hozzá