2017. dec 05.

Miért kellett eddig várni az OLED-es iPhone-ra?

írta: Tele a Tokom
Miért kellett eddig várni az OLED-es iPhone-ra?

Az iPhone X végre megkapta a sokak által áhított OLED kijelzőtechnológiát, ráadásul mindezt 5,8″-es méretben, szinte keret nélkül. A kérdés ettől függetlenül adott: miért csak most, holott már rég megléphették volna a váltást.

Sok mindenben hozott újdonságot az iPhone X elődjeihez képest, de kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb volumenű változás a Face ID mellett, mindenképpen az OLED kijelző. Igen ám, de a technológia már több éve megtalálható más okostelefonokban. Például az első, 2010-es Samsung Galaxy S már ilyen panelekkel érkezett, ahogy utána minden másik dél-koreai csúcsmodell. Ez pedig bizony hét éve volt, azóta pedig szinte alapkövetelménnyé vált az OLED kijelző a legtöbb gyártónál, a felső szegmensben legalábbis biztos.

A 2010-es Galaxy S.

Az Apple viszont egészen idáig LCD-vel szerelte az összes modelljét, sőt az iPhone 8 és 8 Plus a mai napig ezt a technológiát alkalmazza. Miért ragaszkodott az Apple ennyi éven át egy olyan megoldáshoz, aminél sok szempontból jobbat is találni a piacon, ráadásul már nem kevés ideje?

Mi az OLED?

A kérdés megválaszolásához először is nézzük át, mi is az az OLED. Erről régebben már részletesebben írtunk, most csak a lényeg röviden. A LED az angol Light-Emitting Diode kifejezésből képzett betűszó, magyarul ez nagyjából fényt kibocsátó diódát jelent. A LED és az OLED közötti egyetlen betű eltérés nem véletlen, ez esetben is fényt kibocsátó diódáról van szó, annyi eltéréssel, hogy a fénykibocsátásért felelős réteg itt szerves (azaz organic) anyagból készül.

A ma használatos OLED panelek általában az AMOLED (aktív mátrixos) technológiát alkalmazzák, ennek értelmében az egyes képpontokat egy vékony tranzisztor-film (TFT) kapcsolgatja ki-be. Ezzel a megoldással nagyobb felbontás és kijelzőméret érhető el. És a pozitívumok itt nem érnek véget. A technológia egyik legnfontosabb előnye, hogy nem igényel háttérvilágítást. Emiatt olyan szép ezeknek a kijelzőknek a feketéje, és emiatt olyan jó kontrasztos a képük, hiszen ezeken a pontokon gyakorlatilag nem világít semmi. Ez pedig azzal is jár, hogy az OLED kijelzők jóval energiahatékonyabbak társaiknál a sötét színeket illetően.

Miért várt eddig az Apple?

A vállalat az iPhone X leleplezésekor azzal magyarázta a késlekedést, hogy “a technológia csak most jutott el arra a szintre, hogy megüsse az Apple sztenderdjeit”. Bár elég magyarázkodósnak hangozhat, kis jóindulattal igazuk volt. Az OLED ugyanis a rengeteg előnye mellett néhány komolyabb problémát is magával hordoz.


Még hajlítani is lehet az OLED-et.

Például általánosan alacsonyabb fényerőértékek érhetők el vele. Ez pedig nem utolsó szempont, amikor olyan készüléket kell gyártanod, amit a felhasználók valószínűleg napfényben is használni fognak. Az Apple viszont most tényleg alaposan felzárkózott. Míg a korábbi örökös bajnok Samsung Note széria, ezúttal a 8 “mindössze” 560 nitet tud, addig az iPhone X 634 niten virít.

Az Apple megtörte azt a tendenciát is, ami nagyon jellemző volt eddig az OLED panelekre: a túlszaturáltság. A legtöbb gyártó persze ezt szándékosan csinálja így, hiszen eye-candy, de Cupertinóban inkább a valósághű színeket kedvelik jobban. Ettől függetlenül az Apple-nek így is elég sokat kellett tennie az ügy érdekében. Például állítólag minden egyes panelt maguk kalibrálnak be mielőtt azok elhagynák a Samsung gyárait. Nem véletlen, hogy a független DisplayMate külön kiemelte:

az iPhone X-nek van a legszínhelyesebb kijelzője, amit valaha mértünk.

Az OLED technológia másik nagy rákfenéje anno a betekintési szögekkel volt. Ha nem elég merőlegesen szemlélted, hanem kicsit oldalról a kijelzőket, akkor a tónusok hajlamosak voltak elcsúszkálni. Nem az Apple érdeme, de az elmúlt években ezen a területen is jelentősen javult a technológia.

Aztán ott van még a legsúlyosabb gond, a beégés. Ez bizonyos, huzamosabb ideig konstans megjelenített grafikus elemek szellemképét jelenti. Azaz akkor is látható lesz halványan az UI elem, amikor az már nincs a kijelzőn. Ez a probléma sajnos kódolva van az OLED technológia DNS-ében, így teljes mértékben a mai napig sem sikerült felszámolni a jelenséget. Erre az Apple is felhívja a figyelmet, ugyanakkor hozzáteszik, hogy sikerült minimálisra redukálniuk a szellemképesedés esélyét. Tekintve, hogy például a Google Pixel 2-re elég sok ilyen panasz érkezett már pár hetes használat után is, úgy tűnik, valóban kitalálhattak valamit.


Azok ott bizony a navigációs gombok szellemképei egy Google Pixel 2-n.

Végül pedig ne menjünk el amellett is, hogy ha az Apple OLED paneleket akar, akkor egyelőre csak és kizárólag a konkurenciához fordulhatott. Ez pedig mind stratégiailag, mind árazás ügyileg nem a legkedvezőbb pozíció a vállalat számára. Végül mint tudjuk, mégis belevágtak, azzal a kitétellel, hogy ők tervezik a kijelzőt, a Samsung meg legyártja, de biztos, hogy ehhez is kellett egy nagy levegő Cupertino részéről.

A fentiek együttesen pedig már bőven indokolhatják, miért várt egészen eddig az Apple a technológia bevezetésével. Tudjátok: “nem a legelsők, hanem a legjobbak”. Mindenesetre az már elég biztosra vehető, hogy ha egyszer belevágtak, akkor folytatni fogják a tendenciát. Egyes források szerint akár minden jövőre érkező iPhone részesülhet a jóból. Ez pedig minden bizonnyal sok mindenre kihatással lesz, az iOS jövőbeli alakulására legalábbis szinte biztosan.

Tényleges Dark Mode, Always On Lock Screen képernyő, és még sorolhatnánk – sok potenciált rejt megában a technológia. Kérdés, hogy ezekből miket valósít meg az Apple. Mindenesetre mi kíváncsian várjuk…

Forrás: http://imagazin.hu/miert-kellett-eddig-varni-az-oled-es-iphone-ra/

 

Szólj hozzá

#iphone #instagram #apple #iphonex #teleatokom #telefon #tok #mobil #telefonbolt #america