2019. jan 25.

35 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az első Macintosh-t

írta: Tele a Tokom
35 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az első Macintosh-t

apple-1987-cover-781x440.jpg

Ma van a Macintosh 35. születésnapja. A gépet a fiatal Steve Jobs egy zsákból húzta elő, és a legnagyobb számot még az jelentette, hogy van grafikus interfész hozzá. Indul a nosztalgiavonat!

Az Apple nevéhez nem egy ikonikus termékkategória fűződik. Az egyik első ilyen kérdés nélkül a Macintosh volt, amit pontosan 35 évvel ezelőtt, 1984. január 24-én mutatott be a fiatal Steve Jobs a maga szokásos lelkesítő stílusában.

Persze ma szemmel, nehéz már elképzelni, hogy mit is jelenthetett akkor a leleplezett gép, hogy mekkora izgalmat éltek át azok akik ott voltak, de azt hiszem az alább látható videó, és az azon hallható taps valamennyit visszaad abból, mint is jelentett 1984-ben a Macintosh.

Képzeljük el (vagy régi motoros olvasóink vissza) magunkat egy olyan korban, ahol még maga a számítógép létezésének ténye is izgalmasnak számított, hát még, hogy szép lassan a háztartások része lesz. Erre Jobs leveszi a zsákot a gépről, ami nem csak hogy a kor többi gépével ellentétben grafikus felülettel rendelkezik, de meg is szólal:

Hello, Macintosh vagyok. Valóban jó kint lenni ebből a zsákból!

Nem szoktam hozzá, hogy nyilvánosan beszéljek, de megosztanék veletek egy olyan alapelvet, ami először eszembe jutott, amikor egy IBM-es nagyszámítógéppel találkoztam: SOHA NE BÍZZ MEG EGY OLYAN SZÁMÍTÓGÉPBEN, AMIT NEM TUDSZ MEGEMELNI!

Az már elég nyilvánvaló, hogy tudok beszélni, de most mégis inkább visszavonulnék és hallgatnék. Nagy büszkeséggel mutatom be a férfit, aki olyan, mint egy apa számomra… STEVE JOBS.

1984: a Macintosh-sal, a Lisával és John Sculley-val, aki később kirúgta az Apple-től

Ilyen bemutatkozás után talán nem is csodálkozunk rajta, hogy az Apple elég vaskos árcédulával hirdethette a masinát. Egy példányért 2 495 dollárt kellett kicsengetnie az érdeklődőknek, ami mai árfolyamon több mint másfél millió forintnak felelne meg. Igaz, cserébe egy brutálerős, 8 MHz Motorola 68000 processzort, 128 kilobájt RAM-ot és egy 400 kilobájtos floppymeghajtót kapott az ember. Letépte a fejeket!

Az évforduló alkalmából Tim Cook is Tweetelt egy kellően érdektelent:

 

Tim Cook @tim_cook

35 years ago, Macintosh said hello. It changed the way we think about computers and went on to change the world. We love the Mac, and today we’re proud that more people than ever are using it to follow their passions and create the future.

8,759 people are talking about this

 

 

Bónusznak itt van még a bemutató előtt két nappal sugárzott, Orwell 1984-ét idéző híres reklám is:

Boldog születésnapot Macintosh!

Forrás: iMagazin

Szólj hozzá