2019. okt 21.

Újabb nyomós érv a Dark Mode mellett

írta: Tele a Tokom
Újabb nyomós érv a Dark Mode mellett

light-mode-and-dark-mode-781x440.jpg

Az utóbbi években rengeteg felhasználó könyörgött az Apple-nek a Dark Mode-ért, amelyet az iOS 13-ban végre meg is kaptunk. Elsősorban a dizájn miatt szerették volna nagyon sokan, de most kiderült, hogy nemcsak esztétikus, hanem hasznos is.

Az Apple a szeptemberi keynote-on több hiánypótló újítást mutatott be, például a nagyobb aksikat, amik most már nem csak hogy összemérhető üzemidőt biztosítanak a konkurensekkel, hanem immáron jócskán rá is vernek azokra. Érdemes mindenképpen megemlíteni a fejlettebb, idén 1 objektívvel gazdagabb kamerarendszereket is, amelyek megint nagyot ugrottak szintben, legfőképpen az éjszakai mód, ami zseniális, és valóban versenyképes a piacon.

Aminek a debütálása viszont egyáltalán nem a hardvertől függőtt, az a Dark Mode. Alapvetően egy olyan funkció, amit sokan nagyon szerettek volna, mások viszont teljesen érdektelennek tartják. Utóbbiakat most mindenképpen buzdítjuk arra, hogy mégis használják, hiszen egy friss tesztből kiderült, hogy igen fontos haszna van üzemidő szempontból.

A PhoneBuff nevű csatorna által készített videóban két iPhone XS-t hasonlítottak össze, amelyekkel teljesen ugyanazt csinálta a robotkar, de az egyik készülék Dark Mode-ban volt, a másik viszont alapértelmezett Light Mode-ban. Az eredmény pedig igencsak drasztikus lett, hiszen a sötét témában pompázó modell aksija még 30%-on volt, mikor a másik már ki is fulladt. Sejthető volt, hogy lesz majd némi különbség a kettő között, de nem gondoltuk volna, hogy ekkora.

Na de hogy is lehet mindez? Egyáltalán miért bírja jobban az aksi Dark Mode-ban, mint Light Mode-ban? Egész egyszerűen azért, mert az OLED technológia lehetővé teszi, hogy a fekete pixeleket ki is kapcsolja a készülék, ezáltal sokkal nagyobb kontrasztarányt elérve, valamint energiát spórolva. Ezért is van az, hogy ezen típusú kijelzőknél a fekete “sokkal inkább fekete”, mint az LCD paneleknél, ahol erre sajnos nincs lehetőség.

Fontos tehát, hogy a Dark Mode hasznos velejárója csak az iPhone X, XS, XS Max, 11 Pro és 11 Pro Max, tehát a 2017 óta bemutatott prémium modellek esetében jelenik meg, hiszen az iPhone-ok közül csak ezek rendelkeznek OLED kijelzővel. Írtunk már róla nemrég, hogy az iPhone 11 Pro Max meglehetősen durva üzemidőre képes, leiskolázva ezzel a konkurens gyártók zászlóshajóit. Reméljük, hogy hamarosan látunk egy hasonló tesztet az idei csúcsmodellel is, ami ezek szerint még jobban elhúzhat majd a versenytársak mellett.

Forrás: https://imagazin.hu/ujabb-nyomos-erv-a-dark-mode-mellett/

Szólj hozzá