2019. feb 28.

Gurman: alvásfigyelés funkció érkezik az Apple Watch-ra

írta: Tele a Tokom
Gurman: alvásfigyelés funkció érkezik az Apple Watch-ra

00_alvasfigyelo_sleep_monitor_cover-781x440.jpg

Az elemző szerint az Apple már kísérletezik a funkcióval, ha sikeres lesz a tesztelés, legkésőbb 2020-ra benne lehet az okosórában.

2015-ös indulása óta az Apple Watch fejlesztései érezhetően az egészségügyi segédeszköz irányba mutatnak. Ebben, mint azt pár napja a CNBC riportjából megtudtuk, nagy szerepe volt a felhasználók Tim Cooknak címzett leveleinek is. A pulzusmérő adataiból mostanra már számos egészségügyi adat nyerhető ki; szól, ha valami nem stimmel a szívverésünkkel; figyeli, ha elesünk, de a Series 4 óta az EKG is adott (az Egyesült Államokban legalábbis).

Mindezek ellenére egy nagyon kézenfekvő (érteeed, kézen-fekvő, haha) funkció mégis hiányzik a gyári funkcionlatiásból: az alvásfigyelés.

Márpedig, mint ahogy az köztudott, a jó minőségű alvás ugyanúgy elengedhetetlen része az egészséges életnek, mint például az egészséges táplálkozás, vagy a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás. És bár nem mindenki szeret órában aludni, biztosan rengetegen lennének, akik élnének a lehetőséggel, hogy megfigyeljék, hogyan alszanak.

Ennek azonban vagy egy alapvető akadálya, az üzemidő. Noha egy újabb Apple Watch bőven kihúzza 2 napig is átlagos használat mellett, az alvásfigyelés alaposan húzna ezen, tekintve, hogy egész éjszakán át tartó aktív használatot igényelne a funkció.

Ennek ellenére Mark Gurman most mégis azt írta legutóbbi jelentésében, hogy az Apple már dolgozik az ügyön, és ha sikerrel járnak, akkor 2020-ra benne lesz a Watch-ban ez a képesség is. Ennél több részletet azonban nem tudott megnevezni.

Jobban belegondolva nagyjából 3 forgatókönyv képzelhető el, amivel áthidalható aksikérdés. Az egyik nyilvánvalóan egy jóval nagyobb, vagy hatékonyabb telep beszerelése lenne. Kérdés, hogy ez a jelenelgi aksitechnológiák mellett mennyire érhető el jelentős vastagodás nélkül. A másik opció, hogy az Apple valahogy kitalál egy nagyon energiahatékony megoldást az alvásmonitorozásra, akár szoftveres ügyeskedéssel, akár mondjuk egy segédprocesszor segítségével.

Végül, de nem utolsó sorban járható út lehet még, ha valamilyen tényleg villámtöltéses megoldással rukkolnának elő. Ebben az esetben minden maradna a régiben, azzal a különbséggel, hogyha a felhasznál a reggeli készülődés közben feldobja az órát tölteni mondjuk 20 percre, akkor azt csutkára telítödne a rendelkezésre álló szűkös időkeret alatt is.

Akármelyik is legyen, bízunk benne, hogy az Apple mérnöki csapata kieszel valami okosságot, és tényleg bekerül ez a hiányzó funkció is az órába. Addig azonban maradnak a többé kevésbé működő külső féltől származó appok, vagy azok iPhone-os alternatívái erre a célra.

Forrás: iMagazin

Szólj hozzá