2019. júl 30.

Az Apple felvásárolja az Intel egy részét

írta: Tele a Tokom
Az Apple felvásárolja az Intel egy részét

Az Apple háza táján most igazán nagy a nyüzsgés az 5G-s modemeket illetően, amik várhatóan a 2020-as iPhone-okban debütálnak majd. Ezidáig azt hihettük, hogy a modemek beszállítója az elkövetkezendő években egyértelműen a Qualcomm lesz, azonban a cég egy óriási beruházással megint csavart egyet a történeten.

Kezdjük is rögtön a történet elején! Az Apple és a Qualcomm között már évek óta tartott egy szabadalmi pereskedés, amelynek lezárására az idei év első felében került sor. Logikus volt, hogy a vállalat még a csatározás időszakában új partner után néz, és az Intelt bízta meg az 5G-s modemek fejlesztésével, az viszont sajnálatos módon nem tudta tartani az elvárt határidőket és kitételeket. Ráadásul mikor megszületett a megegyezést a Qualcomm és az Apple között, néhány órával később az Intel bejelentette, hogy kiszáll az okostelefonokba szánt modemek fejlesztésének üzletágából.

Ezek után az Apple-nek és a Qualcomm-nak sikerült újra megegyezni, aminek köszönhetően a 2020-as iPhone-okb 5G-s modemek beszállítóját már nem kellett tovább keresni. A témával a sajtó azóta többet nem is foglalkozott, azonban a vállalat váratlan, de egyben logikus lépést tett. A napokban erősítették meg a felek, hogy az Apple valóban felvásárolja az Intel okostelefonokba szánt modemekkel foglalkozó részlegét.

A megegyezés szerint a vételi ár mintegy 1 milliárd dollár, ami az Apple második legnagyobb felvásárlási beruházásása közvetlenül a Beats után. A vételár elméletileg tartalmaz közel 17 000 szabadalmat, rengeteg felszerelést és bérleményt, ráadásul nagyjából 2 200 Intel dolgozó kerül át az Apple szárnyai alá. Továbbá született egy kitétel is, miszerint az Intel továbbra is készíthet modemeket (például PC-kbe, IoT eszközökbe és önvezető járművekbe), de okostelefonokba szánt megoldással nem állhat elő.

Nyilvánvalóan az Apple igyekszik mindent házon belül tartani, amit csak lehet. Úgy tűnik, hogy az év végétől – amikor is az egész ügylet teljességében lezárul – kétszer akkora fejlesztőgárdával, több eszközzel és rengeteg szabadolmmal vághatnak neki az akadályoknak. Johny Srouji, az Apple hardverfejlesztésért felelős alelnöke eképpen nyilatkozott a felvásárlás kapcsán:

Már hosszú évek óta dolgozunk együtt az Intellel, így tudjuk, hogy az ottani dolgozók is olyan szenvedélyesen törekszenek a minél tökéletesebb felhasználói élményt nyujtó technológiák fejlesztésére, mint az Apple.

Az Apple-nél nagyon örülünk, hogy ennyi remek szakember csatlakozik a folyamatosan növekvő celluláris modemekkel foglalkozó részlegünkhöz. Reméljük, hogy jól boldogulnak majd az Apple kreatív és dinamikus környezetében.

Az cégnek tehát ennek a lépésnek hála – a 2020-as iPhone-okat kivéve – lehetősége nyílik majd arra, hogy a jövőben saját hálózati modemet szereljen a telefonjaiba. A tervezett fejlsztésekkel kapcsolatban még nem tudunk semmi konkrétat. Ez persze nem melegpő, hiszen az egész felvásárlási folyamat csak az év végével zárul majd le.

 

Forrás:https://imagazin.hu/az-apple-felvasarolja-az-intel-egy-reszet/

Szólj hozzá