2019. júl 31.

Jövőre mindhárom iPhone 5G-s modemet kaphat

írta: Tele a Tokom
Jövőre mindhárom iPhone 5G-s modemet kaphat

Egyre több és több pletykát hallhatunk a jövő évi iPhone-okról, ami kissé fura, hiszen még az idei modellekről sem rántották le a leplet. Noha a jövő szeptember még igen messze van, a több forrásból érkező rengeteg hír néhány helyen igencsak egybevág, ilyen például az 5G-s modem bevezetése is, amelyről újabb infó szivárgott ki!

Kijelenthető, hogy jelenleg a tech világ az 5G-s sávszélesség lázában ég. Az iparba nagy lendületet hozna a technológia, hiszen a brutális sebesség és – ami talán mégfontosabb – a nagyon alacsony késés miatt új lehetőségeket kínál majd a piacnak, például a járművek önvezetésének továbbfejlesztésében is rendkívül nagy szerepet játszik majd, de hétköznapi szinten is érezhető lesz a hatása.

Érthető tehát, hogy a nagysebességű hálózat lehetőségének hullámát a mobilgyártók is próbálják minél hamarabb meglovagolni. Ming-Chi Kuo új jelentéséből megtudhatjuk, hogy az Apple is komolyan számol a technológiával, azonban eddig úgy vélekedett, hogy a jövő évi iPhone palettában csak 2 készülék lesz 5G képes, most viszont állítása szerint mindhárom megkapja majd az erre alkalmas modemet. Ezen állítása mellett 3 érvet sorakoztatott fel.

Először is azt – mint már írtunk is róla -, hogy a napokban erősítették meg a felek, hogy az Apple 1 milliárd dollár értékben felvásárolja az Intel okostelefonokba szánt modemeinek fejlesztési részlegét. A cég nyilvánvalóan azért lépte ezt meg, mert igyekszik minél több mindent házon belül tartani. Ugyan egyelőre eléggé valószínűtlen, hogy a cég jövőre már a saját gyártású hálózati chipjét tegye bármelyik iPhone-ba is, azonban az elkövetkezendő években biztosan számol majd a saját fejlesztésű modemekkel.

Másodszor azért is tervezheti az Apple az XR utódját is 5G képesnek, mert a konkurensek várhatóan már a középkategóriás telefonjaikat is ellátják majd az erre alkalmas modemmel, és eléggé kellemetlen lenne ezen a téren alulmaradni, ráadásul jóval borsosabb áron. Az persze nem mindegy, hogy az 5G melyik verzióját lesznek képesek kezelni, de ne rohanjunk ennyire előre.

Harmadszor pedig a sávszélesség nagy lehetőségeket tartogathat az AR tekintetében is az Apple számára, főleg egy esetleges 3D-s kamerával kiegészülve. Sajnos kevesen tudják, de az 5G-nek két típusát különböztetjük meg alapvetően: a Sub-6GHz-es tartományban, és az mmWave spektrumban működő sávszélességeket. Ha a nagybetűs 5G-ről hallunk, akkor kivétel nélkül az utóbbit szokták emlegetni, ami akár a jelenlegi 4G-s hálózatok sebességének közel tízszeresét is elérheti. Előbbit sem érdemes lebecsülni, hiszen ez is szignifikánsan gyorsabb az LTE-nél, azonban nem olyan hatalmas az ugrás, mint az mmWave-nél.

Ebben a tekintetben tehát örülhetünk Kuo új jelentésének, azonban közel sem mindegy, hogy a 2020-as iPhone széria egyes tagjai mely frekvenciatartományokban lesznek képesek működni. Logikusnak tűnne, ha az iPhone XS és XS Max akkori utódai mmWave-képesek lennének, míg az XR unokája csak Sub-6GHz támogatást kapna, azonban addig még rengeteg víz lefolyik a Dunán.

Amit viszont szinte biztosra vehetünk az az, hogy a jövő évi iPhone-ok házában Qualcomm modemek kapnak majd helyet, ez ügyben változás leghamarabb csak 2021-től várható. Optimistább források szerint akkortól biztosan, azonban erre sem érdemes mérget venni, hiszen az Intel igencsak le van maradva az 5G-s sávszélességet támogató technológa terén, az Apple pedig vélhetően az év végén kezdhet csak neki a fejlesztéseknek, amikor is teljesen lezárulnak az adásvételi folyamatok.

 

Forrás: https://imagazin.hu/jovore-mindharom-iphone-5g-s-modemet-kaphat/

Szólj hozzá