2019. aug 29.

Google: nem kerülhet rá a Gmail és a Play áruház a Huawei új telefonjaira

írta: Tele a Tokom
Google: nem kerülhet rá a Gmail és a Play áruház a Huawei új telefonjaira

Google: nem kerülhet rá a Gmail és a Play áruház a Huawei új telefonjaira

Az amerikai kormányzat korlátozásai miatt valószínűleg több Google-szolgáltatástól is elesik a Huawei Mate 30-as zászlóshajója.

Kellemetlenül érintheti a Mate 30-as telefonjának indulása a Huaweit és vele a fogyasztókat, a készülékről ugyanis több Google-szolgáltatás is hiányozhat. Az ok a Kína és Amerika közt zajló kereskedelmi háború és ennek új felvonásai, amik megtiltják, hogy a tengerentúli vállalatok (ebbe a Google is beletartozik) kínai telekommunikációs cégekkel üzleteljenek.

Ennek értelmében, idézi a The Verge a Reuters hírét, előfordulhat, hogy a várhatóan szeptember 18-án érkező új Huawei-zászlóshajókon nem lesznek megtalálhatók bizonyos Google-alkalmazások, többek közt a Gmail és a Play áruház sem. Mindez komoly baj, hiszen az androidos készülékek lelkét épp a rátelepíthető rengeteg alkalmazás jelenti.

A Google szóvivője a Verge-nek az amerikai kormányzat korlátozásaival magyarázta a kényszerhelyzetet, hozzátéve, hogy a lépés nem csak a Mate 30 és Mate 30 Pro eszközöket, az utánuk következő, tehát még újabb készülékeket is érintheti.

A lap megjegyzi, hogy a Huawei épp a napokban kapott újabb 90 nap haladékot a Trump-adminisztrációtól, miután augusztus 19-én hivatalosan is lejárt az amerikaiak a gyártó ellen hozott szankcióinak felfüggesztése. (A most lejáró határidőt novemberig tolta ki az Egyesült Államok.) Az eset legfőbb érdekessége, hogy azóta bár felpuhították a céget érintő korlátozásokat, azt hivatalosan még senki sem mondta ki, hogy vége az embargónak.

[Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?]

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy hiába a 90 napos határidő, a Google úgy véli, hogy a Mate 30, illetve az ennél újabb eszközök nem tartoznak bele az amerikaiak adta mentességbe, így pedig az androidos alapszolgáltatásokat sem kaphatják meg.

Nagy kérdés, mit reagál majd erre a Huawei, hiszen egy Play áruház nélküli androidos telefon (a rendszert magát továbbra is használhatják, de csak a lecsupaszított, ingyenes verziót) nem valami előnyös. A Huawei egyébként fejlesztett magának új rendszert, de a HarmonyOS-t egyelőre nem vetik be. Ugyanakkor hangsúlyozták: ha beüt a baj, 1-2 nap alatt le tudják cserélni az Androidot.

 

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20190829_huawei_google_amerikai_szankciok_gmail_play_aruhaz_mate30_mate30pro_harmonyos

Szólj hozzá