2017. nov 29.

Fájlok app – a felhőben tárolt adatok Findere

írta: Tele a Tokom
Fájlok app – a felhőben tárolt adatok Findere

Korábban nem volt jellemző, hogy iPhone-on és iPaden olyan szintű fájl menedzsmentre legyen lehetőségünk, mint az iOS 11-ben. Az új Fájlok alkalmazás lényegében a Findert jelenti az Apple mobileszközein. Lássuk, mik a funkciói, és mire érdemes haszná

Az iOS zártságától, illetve attól, hogy az iPhone-ok és iPadek nem bővíthetőek SD-kártyával, eddig nem is igazán volt szükség a Fájlok alkalmazásra. A felhőszolgáltatások sokasodása óta azonban már egészen más a helyzet. Így egy alkalmazás segítségével kézben tarthatunk minden szükséges dokumentumot, legyen az egy belső tárhelyen lévő fájl, egy szöveges Google dokumentum vagy táblázat.

Ha megnyitjuk a Fájlok alkalmazást, akkor egyből két dolog is feltűnhet. Az egyik, hogy az alkalmazáshoz több különböző felhőszolgáltatást is hozzárendelhetünk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egyszerűen letöltjük az App Store-ból a kívánt appot, a Fájlok app pedig automatikusan hozzáadja az elérésekhez.

A másik a tagek használata, amit a Macintosh felhasználóknak már nem kell részletezni, miért hasznos. A fájlokat a Finderben megcímkézheted, és ezek alapján listázhatsz. Nos, ez a Fájlok alkalmazásban is elérhető és a Macen használt tagek szinkronban maradnak az iOS tagekkel. Akár iCloud Drive-ban van az adott fájl, akár más szolgáltatásban, a címkézés ugyanúgy működni fog. Utóbbi Macen csak akkor érhető el, ha a kliens app telepítve van.

Új taget úgy adhatunk a fájlokhoz, ha hosszan rányomunk, majd a címke opciót választjuk. Itt egyébként sok egyebet is találunk, például a megosztás menüpont alatt lekérhetünk közvetlen elérésű linket. Egyetlen hátránya, hogy mappát nem lehet megosztani, csak fájlokat. Ezen kívül készíthetünk másolatot, duplikálhatunk, átnevezhetjük a dokumentumainkat, az infóban megnézhetjük a hozzáadás és a módosítás dátumát, a kiterjesztést és a méretet is.

A fájlokra koppintva előnézetet kapunk, de a teljes igazság az, hogy ez nem minden esetben működik. Videókat, filmeket például nem tudunk rajta nézni kivétel a .mov kiterjesztés. Az Apple többi saját fájlformátuma is hibátlanul működik, tehát például Pages, Numbers, Keynote dokumentumok nézegetésére teljesen alkalmas.

De a Hangjegyzetek is visszahallgathatóak, ehhez a jobb felső sarokban a letöltés opcióra kell nyomni. A Google Docs dokumentumok a Google Drive-ban fognak megnyílni. A Fájlok appban lévő összes fájlt másolhatjuk és beilleszthetjük egy másikba, legyen az kép, videó, vagy szöveges doksi. Osztott nézetben iPaden a Drag & Drop is működik, ami nagyon hasznos, ha például iPad Prón egy prezentációt szeretnénk készíteni, de akár egy Word dokumentumba is beilleszthetünk.

Ahogy a Fotók alkalmazásban, úgy itt is helyet kapott egy Nemrég törölt fül, ide nemcsak az iCloud Drive-ban vagy a helyileg tárolt dolgainkat gyűjti az app, hanem minden más forrásból származókat is. Gyakorlatilag úgy működik, mintha Macen visszaakarnánk állítani valamit a kukából: nem számít, hogy külső meghajtóról van a fájl vagy a rendszerén.

A Fájlok app tökéletes azoknak, akik kétlaki életet élnek iPaden és Macen, de azoknak is akik több felhőszolgáltatást használnak egyszerre és az iPad szolgál elsődleges eszközként. A dokumentumok rendezése, a Drag & Drop olyan funkciók, amikkel a szöveges dokumentumok szerkesztése, prezentációkészítés gyerekjáték. A Fájlok alkalmazás a felhőben tárolt adatok Findere, kézenfekvő megoldásokkal és intuitív kezelőfelülettel akár iPhone-on is. Izgatottan várom, hova képes ezzel fejlődni az Apple.

 

Forrás: http://imagazin.hu/fajlok-app-felhoben-tarolt-adatok-findere/

Szólj hozzá

#usa #iphone #apple #iphonex #teleatokom #mobil #telefon #bolt #teleatokom #telefon #tok #mobil #telefonbolt #adatkábel #america