2017. dec 05.

Lehet portré módot használni videókon is?

írta: Tele a Tokom
Lehet portré módot használni videókon is?

Mint tudjuk, az iPhone X, valamint a 7 és a 8 Plus egyik leglátványosabb dedikált kameraképessége a portrémód. Egyelőre viszont csak fényképeknél használhatjuk ki a funkciót. Vagy mégsem? Kis ügyeskedéssel akár te is készíthetsz portrévideókat.

Most, a szelfikorszakban természetesen nagyon pörögnek az olyan okostelefonos funkciók, mint amilyen a portré mód vagy a portré megvilágítás. Persze nem csak az önfotózásnál jöhetnek jól az efféle okosságok, bizonyos esetekben tényleg nagyon sokat dobhat az okostelefonos képeinken a bokeh hatást idéző effekt.

Ezt alapvető esetben persze DSLR géppel és jó drága, profi objektívekkel lehetne elérni, de az iPhone szerencsére szoftveresen meg tudja oldani a dolgot. Ehhez először ügyes kis algoritmusok létrehoznak egy mélységtérképet a fényképünkről, majd utána ez alapján elmosnak bizonyos részeket. Hasonló szoftveres trükközésre egyébként más programokat is használhatunk, hála az olyan professzionális appoknak, mint például a Photoshop, szinte bármelyik képre csinálhatunk kis barkácsolással bokeh hatást.

Joggal merülhet fel a kérdés: adott a mélységtérkép, adott egy videó, amit az iPhone-nal készítettünk – miért nem tudja a telefon ugyanezt a trükköt videókon is alkalmazni? A válasz, hogy a folyamat elég emberes számításkapacitást igényel. Nem véletlen, hogy csak a legerősebb iPhone-ok dedikált funkciója a portrémód. Ugyanez videóval még több, egyelőre nem rendelkezésre álló kapacitást igényelne. Gondoljunk csak bele, csak 30 fps mellett is másodpercenként 30 képet kellene elemezni és módosítani hozzá.

De ez nem jelenti azt, hogy feltétlen le kell mondanunk ezekről a videókról. Ahogy a képek esetében, úgy a videóknál is megvannak a célra alkalmas asztali szoftverek, például az Adobe After Effects. Ebben a programban a hozzáértők egy elég hosszadalmas munka során – ahol sokszor képkockáról képkockára kell haladni -, szintén létrehozhatnak egy mélységtérképet, amire utána ráküldhetik a lens blurt. Michael Steebernek, a 9to5mac egyik szerzőjének viszont egy jobb ötlete támadt…

Az iOS 11 óta ugyanis a fejlesztők is hozzáférhetnek ezekhez a mélységadatokhoz, így készíthetnek olyan alkalmazások, amelyek felhasználják az iPhone-ok már meglévő tudását. Ilyen például a WWDC-n is demózott, fejlesztőknek szóló mintaapp, az AVCamPhotoFilter is. A program segítségével folyamatosan streamelhetjük a kamera mélységtérképét, limitált felbontásban. Ez lesz a kulcsa mindennek.

Steeber ezután fogott egy iPhone X-et és egy iPhone 7 Plust, felrakta őket egy állványra úgy, hogy a lehető legközelebb legyenek a készülékek lencséi egymáshoz. Magyarul körülbelül ugyanazt a képet vette mindkét telefon. A X-en elindította AVCamPhotoFiltert, a 7 Pluson meg a videófelvételt. Innentől pedig már gyerekjáték volt létrehozni a videót. Fogta a videót After Effectsben, majd betallózta hozzá a mélységtérképet. Így ahelyett, hogy kézzel pepecselt volna napokat az anyagon, pár másodperc alatt létrehozhatta az áhított portrévideót.

Ahogy láthatjátok is, nyilvánvalóan nem tökéletes a végeredmény. Egyrészt a mélységtérképet csak elég alacsony felbontásban rögzíti az AVCamPhotoFilter, másrészt az igazán élethű hatáshoz kicsit jobban kell árnyalni az effektezést, végül pedig ugyebár a két telefon sem pontosan ugyanazt a képet vette. Ettől függetlenül érdekes látni a végeredményt, na meg azt, hogy egy kis trükközéssel mennyi mindent ki lehet hozni az iPhone-okból.

Persze ez a megoldás nem az, amit bárki magának megcsinálhat otthon. Kapásból kell hozzá két iPhone, egy After Effects, na meg szoftveres ismeret. Viszont elnézve, milyen ütemben fejlődnek az okostelefonok kamerái és processzorai, talán már nem vagyunk messze attól, hogy az ilyen portrévideók forgatása se jelentsen gondot egyetlen mezei iPhone-nak sem.

Forrás: http://imagazin.hu/lehet-portre-modot-hasznalni-videokon/

Szólj hozzá

#iphone #instagram #apple #iphonex #teleatokom #telefon #tok #mobil #telefonbolt