2018. nov 20.

Kemény kérdést kapott Tim Cook legutóbbi interjújában

írta: Tele a Tokom
Kemény kérdést kapott Tim Cook legutóbbi interjújában

tim-cook-leszuros-level-cover-781x440.jpg

A minap ment le egy nagyobb interjú az HBO-on, amit az Axios készített az Apple-vezér Tim Cookkal. Ebben pedig végre rákérdeztek olyan dolgokra is, ami túlmutat a megszokott semminél.

Vasárnap ment le az HBO-n egy interjú, amelyben az Axios újságírója kérdezte Tim Cookot különféle dolgokról. Természetesen, mint minden Tim Cook interjú, ez is a szokásos, politikai korrektséggel és merő unalommal kikövezett úton haladt.

Beszéltek a Szilícium-völgy gender-kérdéseiről, azaz, hogy miért olyan kevés a nő; beszéltek szabályozásokról, kormányzati, politikai dolgokról és hasonlók. Aztán persze szóba jött a sablonos „az adatvédelem az egyik legfontosabb alapérték nálunk“, „mindent megteszünk“, stb., stb., unásig hallgatott duma.

Szerencsére az Axios újságírója nem hagyta ennyiben a dolgot, és bedobott egy olyan kérdést, amihez egész biztosan nincs hozzászokva Cook:

Ha tényleg olyan fontos az adatvédelem, akkor miért fogadtok el több milliárd dollárt a Google-től, hogy ők legyenek az alapértelmezett keresőmotor?

Hoppá. A kérdés egyfelől nyilván tartalmazza azt a nem egészen alaptalan implicit állítást, hogy a Google-re bízni felhasználói adatokat a kecskére káposztát tankönyvi esete. Másfelől arra a nem-hivatalos hírre alapoz, miszerint a Google idén 9 milliárd dollárt csengetett ki az Apple-nek azért, hogy az alapértelmezett keresőmotor lehessenek iOS-en.

Cook persze nem igazán jött zavarba, de kicsit elismerte a kérdés mindkét burkolt állítását.

Meggyőződésem, hogy a Google keresőmotorja a legjobb. Nézzük, mennyi mindent csináltunk a beépített vezérlőkkel. Van privát böngészés, van intelligens tracker tiltásunk. Amit mi tenni próbálunk, hogy olyan megoldásokkal jöjjünk elő, amelyek segítik a felhasználóinkat a nap folyamán. Ez persze nem tökéletes – én lennék az utolsó, aki ezt mondja – de régről erednek.

 

Még több ilyen kérdés kellene, és a végén még érdemes lenne Tim Cook interjúkat nézni, olvasni.

Forrás: iMagazin

Szólj hozzá