2019. már 27.

Mitől lesz okos egy szemüveg?

írta: Tele a Tokom
Mitől lesz okos egy szemüveg?

screen-shot-2019-03-27-at-7_53_01-781x440.png

Milyen funkciókat kell tudnia egy kiegészítőnek, hogy okosnak hívjuk? Mennyire van magasan a léc a szemüvegek esetében?

Az elmúlt időszakban a legjobban az Apple okosszemüvege körüli hírek érdekeltek minket, nem véletlenül osztottunk meg veletek érdekesebbnél érdekesebb rendereket, és kérdeztük olvasóink véleményét is. Az este két hír is szembejött velem a témában, ami szorosan összekapcsolódik.

Kezdjük egy hírrel az Apple világán kívülről. A Huawei tegnap bejelentette, hogy piacra dobja az első okosszemüvegét. Méghozzá nem is csúnyát: a koreai Gentle Monster divatmárkával közösen tervezett szemüvegek nem csúnyák, az ő termékeik ráadásul Ázsiában rendkívül népszerűek. Ezzel ők az első techóriás, akiknek lesz ilyen termékük, és még a design se lesz borzasztó.

A bemutatón elmondták, hogy ezzel a szemüveggel a szárra kattintva fel tudod venni a hívásokat, mert lesz benne hangszóró meg mikrofon. És ennyi. Ennyit tud, nem tudunk többet elmondani, kérem kapcsolja ki a kamerát. Illetve ne, mert az nincs. Sőt, még savazták is a Snapchatet, hogy ki hordaná az övéket, amiben ugye a beépített kamera a lényeg.

Nagyon nehéz téma, hogy mire, és főleg hogyan fogjuk használni az okosszemüvegeket, ha (egyáltalán) megérkezik ez a technológia. Nehéz elképzelni, megfogni, nagy képzelőerő kell hozzá. Abban azért biztos vagyok, hogy egyetlen, más eszközök sorában található funkció beépítése egy napszemcsibe nem üti meg a szintet.

Ezek után jött szembe velem a ConceptsiPhone legújabb videója, amiben az eddigi legjobb Apple Glass koncepciót mutatják be:

Bár ízlésen nincs értelme vitatkozni, azt véletlenül sem állítom, hogy ez lenne az eddigi legszebb, vagy egyáltalán szép lenne. Dominik Hofacker munkája ennek ellenére a legjobb koncepció. A lényeg 00:55-től kezdődik: találkoznak benne az eddigi felhasználási ötletek a kreatív megvalósítással, és megvan benne az érzés, hogy elhiszem: igen, ilyen lehetne, igen, ezt használnám! A szemmozgással és fókusszal válaszolsz üzenetekre rész elképesztően király, és simán működőképes lehet:

Siri felokosodhat vele. Ránézel a pénztárcádra, és mutatja, mennyi az egyenleged:

Nappali tévé nélkül, és mégis hatalmas kijelzőkkel, futurisztikusan:

Amikor a nagyi már nehezen ismeri meg a rokonokat is, kap egy kis segítséget:

Ezek mind, mind olyan funkciók, amik sokkal nagyobb lázba hoznák a tech rajongókat, mint gyakorlatilag bármilyen új termék az elmúlt 1-2 évben. A kérdés, hogy megvalósítható-e, és bejelenti-e az Apple még 2019-ben.

 

Forrás: https://imagazin.hu/mitol-lesz-okos-egy-szemuveg/

Szólj hozzá