2019. jún 27.

Biztonságos otthon Apple módra

írta: Tele a Tokom
Biztonságos otthon Apple módra

Otthonunk megóvására fontos ügyelnünk, ám az elérhető digitális biztonsági rendszerek sok esetben nem megfelelők. Az Apple újfajta kamerarendszerrel és otthoni routerekkel kínálja a megoldást.

A WWDC-n nemrég több új ilyen irányú fejlesztést is bemutattak, mint például a Sign In with Apple vagy az újratervezett Find My alkalmazás. Leendő mechatronikai mérnökként foglalkoztat az IoT területe, itt fokozottan kiemelt szerepet játszik ez a téma. Otthon pedig rengeteg kütyü található. Az újdonságok közül ezért leginkább az Apple ezen újításai fogtak meg.

Az otthonfigyelő kamerák és okosotthon rendszerek nem jelentenek ma már újdonságot (Nokia Home kamerák, EVE lámpák, konnektorok, termosztátok), ezek megbízható működése azonban a mai napig kétséges lehet. Az eszközök közötti kommunikációban rejlik a hiba lehetősége.

Az Apple a HomeKit Secure Videóval és HomeKit-enabled routerekkel újított e terén: biztonságosabb okos kamerákat és az eszközeinket biztonságosabban kezelő otthoni hálózatot kapunk.

Biztonságosabb kamerák

Az vitatható, hogy kinek érdemes kamerákkal figyelnie otthonát és ezt milyen kamerákkal tegye, de ezek megfelelő működésében nagyot léptünk most előre. Ez talán az elterjedésüket is elősegíti majd.

A mostani rendszerek a képi adatokat a felhőbe küldik analizálásra, így állapítják meg ugyanis, hogy látható-e azokon valami oda nem illő. Az interneten keresztül – sokszor titkosítatlanul – elküldeni otthoni kameránk képét… ez hatalmas rés!

Az Apple Secure Video alapon működő kamerák ezzel szemben az adatok feldolgozását az otthoni HomeKit vezérlésre alkalmas otthoni eszközökön (iPad, Apple TV vagy HomePod) végzik.

Ezután titkosítva kerülnek a képanyagok az iCloudba, ahol természetesen az Apple sem fér hozzá az eredeti titkosítatlan felvételekhez. Tíz napnyi ingyenes tárolási lehetőséget biztosítanak majd, a foglalt hely pedig nem kerül levonásra iCloud csomagunkból.

Ha a rendszer problémát észlel és élő képet küld, vagy “csak úgy” megnéznénk, hogy mi történik otthon, ez is titkosítottan történik: a Find My rendszeréhez hasonlóan aszimmetrikus kulcsokkal titkosítják az adatokat, így a videó a kezünkben tartott eszközön dekódolódik és válik videóvá.

Biztonságosabb otthon

Kamerák ide vagy oda: mára otthon akár fejenként 3-4 eszköz is található. Vajon ezek megfelelően tudnak kommunikálni egymással és a külvilággal? Az Apple ezen eszközök megbízható működését garantálandó mutatta be a HomeKit-enabled routereket.

Talán sokan nem gondolunk arra, hogy ez fontos lehet, csak ha valami baj történik, például adataink kerülnek veszélybe. Néhány hónapja kaptam egy levelet a saját e-mail címemről, melyben arról írtak – kifogásolható angolsággal -, hogy a routerem sebezhetőségét kihasználva törtek be a fiókomba.

Szerencsére ez egy ártalmatlan spoofing volt, ugyanakkor mégis elgondolkodtatott: megfelelően biztosított az otthoni hálózatunk? A neten kicsit keresgélve hamar megtalálható rengeteg otthoni router feltöréséhez szükséges összes információ, kész recepteket találhatunk.

Az Apple megoldása a HomeKit-enabled router. Az ezen protokoll alapján működő otthoni útválasztók hatékonyabban szeparálják majd le az otthoni eszközöket az internetről, illetve akkor is lehetőséget kínálnak a megfelelő adatforgalomra, ha adott esetben egy-egy otthoni eszköz önmagában nem támogatná azt. Tehát egy titkosítást alapvetően nem használó termosztát is titkosítási funkcióval érhető el ezzel a megoldással.

Több, teljes okosotthon felszerelést kínáló márkánál található külön “központi egység”, amely a többi eszköz koordinálásáért, a biztonságért felel – és általában router funkcióval nem bír. Ez legtöbbször bár nem teljes értékű számítógép, mégis routerhez képest erősnek számítana. Ennek fényében még nagyobb kíváncsisággal várom, hogy mire jut az Apple a közös munkában részt vevő más gyártókkal együtt (pl. Linksys).

Esetleg az otthoni környezet körbebástyázása után egy HomePod-szerű eszközt szánna az Apple központi egységnek? Lenne benne ráció, hisz’ a HomePod – lévén eredendően iPhone-alapú – igen jó számítási teljesítménnyel bír, tökéletes lenne ilyen feladatra.
Persze, ha ez az Apple terve… Ilyenről még korai lenne beszélni, de annyi bizonyos, hogy nagy lehetőségek állnak az Apple előtt e téren is.

 

Forrás: https://imagazin.hu/biztonsagos-otthon-apple-modra/

Szólj hozzá