2019. jan 29.

Mire képes egy forgatáson az iPad Pro? Mindenre!

írta: Tele a Tokom
Mire képes egy forgatáson az iPad Pro? Mindenre!

cover-781x440_3.jpg

Élesben tesztelte az iPad Pro felhasználhatóságát az Apple, a teljes kreatív folyamatot egy eszközzel oldották meg. Álleejtős videó a technika mai állapotáról a 10 évvel ezelőtti énjeinknek.

Kevés gázabb dolog van a tech világban, mint amikor egy cég hamis felvételekkel reklámozza a termékét. Nézd, milyen jó képeket lőhetsz a mobiloddal az üzenet, miközben egy felsőkategóriás DSLR kamerára szerelt többbezer dolláros optikába néznek a modellek. Na, az Apple most ennek az ellenkezőjét lépte meg.

Az iPad Pro üzenete gyakorlatilag 2018 tavasza óta az, hogy ez az a készülék, ami a jövőben kiváltja az asztali számítógépeket és laptopokat. Mi is folyamatosan teszteljük (= Hordon egy-egy hétre átvált), hogy a mi életünkben/munkánkban mennyire lenne elég egy csúcskategóriás tablet kiegészítőkkel, és bár közelinek tűnik az állapot, még nem érezzük teljesen nyilvánvalónak.

Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, magához képest gyakorlatilag ontja magából a videókat az Apple YouTube csatornája, ahol próbálják bemutatni a lehetőségeket. Legutóbb egy hete mutattuk meg az első 5 olyan iPad Pro oktatóvideót, ami direkt erre a készülékre készült. Az akkori cikkben át is siklottunk a számunkra legfontosabb rész felett. 0:54-nél a lényeg:

Igen, ez a videó nem csupán az iPad Proról szól, de azzal is készült a gyártási folyamat MINDEN eleme. És a most kikerült színfalak mögé bepillantó videóban be is mutatják ezeket. Nekem pedig idén először egy tech videótól leesett az állam. A videó:

Vagyis a videókészítés minden elemét iPad Próval oldották meg, dedikált külső profi appok segítségével. Menjünk is sorban végig a fázisokon:

Felvétel

Az a része nem lepett meg, hogy egy okoseszközzel ilyen szép dolgokat lehet felvenni. Igen, van néhány hátránya, de valójában az iPhone 6 óta már olyan fantasztikusan jó kamerákat találhatunk készülékeinkben, amik megfelelő kezekben csodálatos képet tudnak készíteni. A FiLMiC Pro gyakorlatilag ilyen szinten alap hozzá, mi is azt használjuk egy ideje, és a tervek szerint a jövőben egy hosszabb sorozatban mutatjuk majd be, hogy mire képes. Persze a megfelelő világítás kell, de ilyen szintű reklámfilmekhez általában sokmilliós technikát szoktak alkalmazni a felvételhez is, aminek töredéke még egy több eszközből álló iPad Pro szett is.

Vágás

Ez az a rész, ami számomra a tanulási görbe következő lépése, és most elgondolkoztam rajta, hogy egyszerűbb lehet egy intuitív appban megtanulni a nekem szükséges szintet, mint egy rendkívül szofisztikált, ugyanakkor bonyolultabb Final Cut Prón, Adobe Premieren vagy Da Vinci Resolve-ban. Itt a Luma Fusiont használták, és elsősorban a flexibilitását és a kollaborációs lehetőségeket emelték ki. Több opció is van, ennek jobban utánamegyünk majd.

Animáció

Itt már tényleg csak pislogok. Rendkívül nagy hiányosságom a rajzolás és gyakorlatilag mindent, ami kézügyességhez köthető, blokkol az agyam. De azt tudom, hogy mennyi időt szoktunk rászánni egy egyszerű talp vagy felirat kialakítására a videókban, és ahhoz képest sokkal egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnik ez a tabletes megoldás. A Keynote mellett a videóban a Core Animator appot mutatják, amit szerintem tesztelni is fogunk.

Zene

Tényleg nem tudok rajzolni, de ha elkezdek melletted énekelni, megkérsz, hogy rajzoljam le inkább. Azért azt tudom, hogy a GarageBand egy már 15 éves app (lelkes Steve Jobs videó a linken), ami megfelelő kezekben profi minőségre képes. Azért érdekes jelenet, ahogy ketten “zenélnek” iPadekkel a kezükben.

A videó üzenete rendkívül egyszerű: a technológia eljutott oda, hogy mindössze egyetlen eszköz segítségével egy egész kreatív stáb munkája elvégezhető. És meg is csinálják. Az, amihez egy évtizede is még kamionnyi hardver kellett, ahhoz most elég valami, ami bárhol veled lehet a táskádban. És ez elképesztő. Egyfelől rendkívül iriggyé tesz: milyen jó lenne ennyi tehetség, milyen jó lenne ha én is meg tudnám ezeket csinálni. Másfelől inspirál: annyi mindent tanultam az elmúlt időszakban, amire korábban esélyem se lett volna. Apró lépésekkel tovább haladhatok az úton, és fantasztikus dolgokat állíthatok elő.

Forrás: iMagazin

Szólj hozzá