2019. júl 26.

Jövőre elbúcsúzhatunk a Lightning porttól?

írta: Tele a Tokom
Jövőre elbúcsúzhatunk a Lightning porttól?

A 2020-as iPhone-okról már pletykák garmadáját hallhatjuk, pedig még a 2019-es modell sem érkezett meg. Sok mindent regéltek és jósoltak már, azonban a csatlakozóra senki sem tért ki, egészen eddig. Most viszont olyannyira téma lett, hogy az Apple a pletykák szerint a jövő évtől már teljesen el is hagyhatja a Lightning portot.

A hír a 9to5Mac-es ütötte fel a fejét, mégpedig Guilherme Rambo tollából (vagy billenytűzetéből), aki egy meglehetősen megbízható forrás volt eddig. A tegnapi 3D Touch elhagyásáról szóló cikkünk is az ő szivárogtatása nyomán íródott. Úgy tűnik, hogy a jövő évben az Apple elkezdi kinyírni a kicsit is felesleges és már valamilyen szinten elavult fícsöröket. Ilyen a nyomáserősség-érzékelés kivezetése és helyette a Haptic Touch bevezetése is, azonban úgy tűnik, hogy a listán a Lightning csatlakozó eliminálása is helyet kapott.

Tekintsünk kicsit vissza a időben, hogy honnan is indult ez az egész! Az Apple 2003-ban a 3. generációs iPod megjelenésétől kezdve kezdte el alkalmazni a 30 pin-es csatlakozót, ami az iPhone 4S-ben tett utoljára szolgálatot. 2012-ben elérkezett a generációváltás, amikor a cég az iPhone 5-tel együtt mutatta be a már csak 8 pin-es Lightning portot, ami nagy előrelépés volt az elődhöz képest, hiszen sokkalta kompaktabb és gyorsabb is volt.

Lehetséges, hogy nemsokára egy újabb fordulóponthoz érünk, és megint beköszönt az újabb generáció, amit már a MacBookokból és az iPad Prókból ismerhetünk, és az USB-C névre hallgat. Noha a Lightning csatlakozó elhagyása és az USB-C bevezetése már évekkel ezelőtt is téma volt, az Apple ezt még mindig nem lépte meg különböző okokból. Több tipp is van, hogy ezek konkrétan mik lehetnek, de talán a legnépszerűbb teória az, hogy az Apple nagy hasznot húz a kiegészítők értékesítéséből, a Lightning kábel pedig pont egy ilyen tipikus fogyóeszköz.

A szemfülesebbek egyébként észrevehették azt is, hogy a Lightning port egy kicsit vékonyabb, mint az USB-C. Gyengécske érvnek tűnik, de többek szerint ez is közrejátszhat abban, hogy folyamatosan késleltetette az Apple a váltást, hiszen törekszik arra, hogy a készülékek egyre vékonyabbak legyenek. Egyes vélemények pedig arra hivatkoznak, hogy a cég azért tartotta meg máig is a csatlakozót, mert így próbálja makacsul megkülönböztetni magát az egységesedő piac többi szereplőjétől.

Nos, akármi is az igazság, a hír szerint jövőre megtörhet a jég, és a cég már az iPhone-okba is USB-C csatlakozót szerelhet. Ha ezt meglépi, akkor biztosra vehető, hogy az iPadek sem maradnak ki a sorból, tehát úgy tűnik, hogy az Apple végleg elhagyja majd a Lightning portot.

 

Forrás: https://imagazin.hu/jovore-elbucsuzhatunk-a-lightning-porttol/

Szólj hozzá