2019. júl 27.

Még idén jöhet az ollós billentyűzettel szerelt MacBook

írta: Tele a Tokom
Még idén jöhet az ollós billentyűzettel szerelt MacBook

A Butterfly billentyűzet egy olyan technológia, amit az emberek egyik fele imád, a másik pedig ódzkodik tőle. Viszont tény, hogy sajnos voltak és vannak is vele problémák, amiken valamelyest javítottak az új generációk, de a koszolódásra még így is érzékenyek mind. Nemsokára viszont jöhet a gyökerres változás, ráadásul hamarabb, mint gondoltuk!

Az Apple több éven át folyamatosan javítgatta a Butterfly billentyűzetet, azonban több probléma is felmerült a rendszer kapcsán. Egyrészt kifejezetten rövid a billentyűút, aminél a cég vélhetően úgy számolt, hogy mindenkinek tetszeni fog, azonban rengetegen panaszkodnak miatta. Másrészt a gombok alá bejutó koszt, és az ez által okozott, sokszor töréssel végződő problémákat eddig sehogy sem sikerült orvosolni.

Éppen ezért a vállalat úgy döntött, hogy inkább elengedi a Butterfly technológát. A megoldás pedig az – első ránézésre kifejezetten jó ötletnek tűnő – ollós mechanika bevezetése lehet, ami sokkal kényelmesebb gépelést tesz lehetővé a kicsit hosszabb billentyűútja révén. Na és persze ne feledkezzünk meg az üvegszálas szerkezetről sem, ami várhatólag sokkalta tartósabbá is teszi majd az új klaviatúrát.

Ming-Chi Kuo már ezelőtt is szolgált információval az új típusú mechanikáról. Kissé optimista módon azt mondta, hogy már az idei frissített MacBook Air billentyűzete is az ollós mechanizmussal lesz szerelve, azonban a hír után néhány nappal meg is érkeztek az újítások, így az továábra is Butterfly-t kapott. Most viszont kicsit konkrétabb hírek érkeztek tőle, ráadásul azok még fedésben is lehetnek egymással.

Két nappal ezelőtt írtunk róla, hogy felütötte a fejét a hír, miszerint az utóbbi időben már többször is felemlegetett 16″-es MacBook Pro már az idei év októberében bemutatásra kerülhet, és nagyon valószínű, hogy az új billentyűzet mechanizmus abban fog debütálni. Többen remélik, hogy Kuonak mégis igaza lesz, és a MacBook Air ezzel együtt kap mégegy frissítért, aminek hála az is megkapja az ollós mechanikát.

Nos, a kiszivárgott kép alapján ez nem tűnik túlságosan valószínűnek. Bizony, néha Ming-Chi Kuo is tévedhet, és nagy valószínűséggel a MacBook Air csak a jövő évben frissül majd, legalábbis a billentyűzet tekintetében. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen úgy tűnik, hogy jövőre viszont minden MacBook megkapja az új mechanikát, és az Apple fájó szívvel, de tényleg szakíthat a Butterfly technológiával.

A másik kérdés, ami a 16″-es MacBook Pro kapcsán felmerült az az, hogy mi is lesz a 15″-es modellel. Elsőnek az lenne a logikus gondolat, hogy a cég egyszerűen csak megnöveli a modellt, létrehozva a 16″-eset. A kép viszont nem erre utal, pontosabban 2020-ig biztosan nem, mivel láthatjuk a listán mindkét variánst párhuzamosan. Ami viszont érdekes, hogy a 2021-es évben már nem részletezi a különböző modelleket. Lehetséges, hogy az Apple egy konstans – tulajdonképpen – átvezetést eszközölne a 15″-es és 16″-es modellek között? Nos, meglátjuk, minden esetre kíváncsian várjuk a közeljövőben érkező híreket a modellek és az új billentyűzetmechanika kapcsán.

 

Forrás: https://imagazin.hu/meg-iden-johet-az-ollos-billentyuzettel-szerelt-macbook/

Szólj hozzá